El Hierros historia

El Hierros historia är lång och full med intessanta inslag och sevärdheter, låt oss börja med vad El Hierro betyder, detta är spanska för ordet järn men det är även troligt att namnet härstammar från ordet hero vilket betyder mjölk enligt det språk som ursprungsbefolkningen använde sig av. Öns geologiska historia präglas av en enorm landglidning för 50 000 år sedan när en stor del av ön sjönk ner i havet. Detta skapade den så kallade El Golfo dalen. Den sjunkande landmassan orsakade även en över 100 meter hög flodvåg som hade påverkan på Nordamerikas kust.

Ön var känd i den europeiska historien som nollmeridianen i allmänt bruk utanför den framtida brittiska imperiet. Redan i 2: a-talet ansåg Ptolemaios en definition av nollmeridianen baserat på västligaste punkten i världen, vilket ger kartor med bara positiva (östra) longituder. Under år 1634, styrde Frankrike av Ludvig XIII och Richelieu bestämde att Ferro s meridianen bör användas som referens på kartor eftersom den här ön är den mest västliga läge i den gamla världen och också tänkt att vara exakt 20 grader väster om Paris, så verkligen den exakta placeringen av Ferro aldrig ansågs. Gamla kartor (utanför Angloamerika) har ofta ett gemensamt nät med Paris grader i toppen och Ferro grader kompenseras med 20 i botten. Louis Feuillée arbetade också på detta problem 1724.

Det senare visar sig att den ön El Hierro sig i själva verket är 20 ° 23 '9 "väster om Paris, men Ferro meridian var fortfarande definieras som 20 grader väster om Paris

"Bimbaches" kallas de människor som levde här, inte att förväxla med guancherna som levde på de andra Kanarieöarna. Bimbacherna var ett fredligt folk som levde i grottor. Efterlämningar av grottmålningar och inristningar finns fortfarande kvar i till exempel Julan-grottan. Man har också hittat rester av begravda, mumifierade kroppar i grottor runt om på ön. Ingen vet riktigt varifrån ursprungsfolken på Kanarieöarna härstammar, men olika teorier förklarar släktskap med berberfolken i Sahara, fenicierna eller de nordiska vikingarna. El Hierro erövrades av spanjorerna under ledning av Jean de Bethencourt i början av 1400-talet. Spanska bönder bosatte sig på ön. Ett feodalt system utvecklades ur det tidigare slavsystemet och varade fram till 1800-talet. Ett tips är att för att kunna utforska alla historiska lämningar så bör man hyra en bil på El Hierro.


Skriv en kommentar