Om El Hierro

Landskapet på El Hierro är väldigt varierande och erbjuder allt från gröna tallskogar, vulkantoppar, böljande ängar, lavarester, steniga kuster, skogar med lagerträd, enorma klippor och ett blått och klart vatten fullt av liv. Samt öns många vandringsleder ger dig ett utmärkt tillfälle att ta dig runt i den sköna naturen till fots eller på cykel. Skärmflygning över öns gröna ängar brukar också vara ett populärt nöje. Den har en yta på 278 km ². Den högsta punkten ligger i mitten av ön, i Malpaso, 1501 meter högt. Liksom alla Kanarieöarna är El Hierro ett stort turistmål som dock besöks av resenärer som tänkt sig en lite aktivare semester då ön lämpar sig mycket väl för vandring, treeking och andra utomhusaktiviteter. Ön har en liten flygplats i orten Valverde där det också ligger en färjeterminal, som båda ansluter främst till Teneriffa.

El Hierro är hem för en unik plats för många ovanliga arter av flora och fauna, såsom El Hierros jätteödla (Latinska namnet Gallotia Simonyi), vilket är en stor och vacker ödla som är unik för El Hierro. För mer information om flora och vegetation på ön se www.hierro-flora.de.

Några saker som kan vara värt att köpa på El Hierro är dessa:

Elektronik, klockor, tobak och alkohol säljs nästan skattefritt.

Träarbeten i tall, kastanj, mullbärsträ och björk är vanliga i form av skålar, skedar, kastanjetter och soppslevar.

Korgarbeten gjorda av palmblad, vass och vide.

Alkohol, cigarrer och honung är uppskattade lokala souvenirer.

El hierros egen tillverkade honung som utvinns ur palmsav.

Det finns en levande gammal hantverkstradition på El Hierro. I byarna Frontera, Valverde, Monacanal och Guarazoca väver kvinnorna överkast, dukar och väskor på ålderdomliga vävstolar.

Trähantverk, skålar och mortlar är också traditionsenliga souvenirer, liksom korgar i olika former och storlekar.

Ett tips om du vill se mer av ön så finns det en spansk film från 2009 med namnet Hierro och som utspelar sig på ön. Den rekommenderas dock inte för barn då den är ganska så läskig.


Skriv en kommentar